Imatran Vesi on Imatran kaupungin vesihuoltolaitos, joka vastaa veden hankinnasta ja jakelusta sekä jäteveden käsittelystä. Imatran Veden Meltolan jätevedenpuhdistamolla käsitellään Imatran, Ruokolahden, Korvenkylän, Rauha-Tiuruniemen sekä Rautjärven Asemanseudun alueiden jätevedet.

Instan ja Imatran veden yhteistyö alkoi vuonna 2021, kun Imatran kaupunki valitsi Instan uudistamaan puhdistamon prosessiautomaation ja instrumentoinnin.
Puhdistamo saneerattiin kokonaan ilman keskeytyksiä
Meltolan jätevedenpuhdistamon uudistuksen suunnittelu aloitettiin vuonna 2015. Puhdistamon laitteistosta suurin osa oli alkuperäistä, ja tekniikka oli vanhentunut. Rakentaminen aloitettiin vuonna 2021. AVI myönsi uuden ympäristöluvan vuonna 2022, mikä asetti aiempaa tiukempia ympäristövaatimuksia jätevedenpuhdistamoiden toiminnalle. Uudistuksen tavoitteena oli päivittää vuonna 1981 rakennetun puhdistamon tekniikka vastaamaan uusiin ympäristölupavaatimuksiin.
Saneerauksessa puhdistamo uusittiin kokonaan: esikäsittelyrakennus peruskorjattiin ja alueelle rakennettiin muun muassa uusi valvomorakennus, kompressori- ja kemikaalirakennus sekä jäteveden jälkikäsittelylaitos.
Instan osuus sisälsi automaatiojärjestelmän toimituksen sekä koko instrumentoinnin uudistuksen. Saneeraus toteutettiin käytössä olevaan laitokseen ilman keskeytyksiä. Laitoksen luotettava toiminta tuli taata urakan aikana, mikä vaati Instalta puhdistusprosessin tuntemusta ja ketteryyttä.

Kellokytkimistä tiedolla johtamiseen
– Lähtötilanne oli se, että vanha laitos ei ollut erityisen automatisoitu. Vanhassa valvomossa oli valotauluja, on ollut kellokytkimiä ja hyvin vähän mitään etäohjausta, eli laitteita on saanut ohjata lähinnä paikallisohjauskeskuksilla. Valvomo on ollut nimenomaan valvomo eikä sellainen, josta pystyisi ohjaamaan mitään, Imatran Veden käyttöinsinööri Kalle Kokko taustoittaa.
Automaation myötä puhdistamon automaatioastetta nostettiin ja kehitettiin, ja sen käytettävyyttä parannettiin etähallinnan avulla. Hajautettu ohjausjärjestelmä mahdollisti laitoksen ohjaamisen keskitetysti ja tehokkaasti. Prosessit liitettiin järjestelmään, joka kykenee ympärivuorokautiseen toimintaan ilman henkilökunnan paikallaoloa. Säätö-, ohjaus- ja valvontatoiminnat sekä kaukokäyttö toteutettiin käyttöön soveltuvilla ohjelmoitavilla logiikoilla, niihin liittyvillä tiedonsiirtoyhteyksillä ja PC-valvomolla. Lisäksi laitoksen tiedonkeruu ja datanhallinta liitettiin Insta Wahti™-raportointijärjestelmään.
Automaatiojärjestelmän tavoitteena oli tehostaa prosessien ohjausta ja valvontaa, minimoida energian ja kemikaalien kulutusta sekä tuottaa järjestelmästä kattava raportointi laitoksen toiminnasta viranomaisia varten. Järjestelmä kerää tarkkaa dataa virtaamista ja kemikaaliannosteluista, mikä parantaa prosessien seurantaa ja päätöksentekoa.
– Ympäristölupa vaatii säännöllistä raportointia Ely-keskuksen suuntaan. Seuraamme muun muassa virtaamatietoja ja kemikaalimääriä tarkkaan. Raportointiohjelma sekä Support-ohjelmisto ovat miellyttäviä käyttää. Voimme hakea tietoja pitkien aikojen takaakin ja vertailla vuosia keskenään. Nykyään kun kaupunki siirtyy koko ajan enemmän tiedolla johtamiseen, niin tämähän on nimenomaan sitä – meillä on mittausdataa, jonka pohjalta teemme valintoja, Kokko kertoo.

Lisätyöt onnistuivat lähes sormia napsauttamalla
Kokon mukaan puhdistamolla on vielä muutama koneikko paikallisohjauksessa, mutta kaikkiaan uusi automaatiojärjestelmä on vähentänyt kentällä tehtävää työtä merkittävästi mahdollistamalla laitoksen ohjaamisen keskitetysti.
Yhteistyö Instan kanssa on sujunut Kokon mukaan hyvin, ja erityisesti käyttöönottovaiheen toiminta saa kiitosta. Insta oli aktiivisesti mukana testauksissa ja ongelmien ratkaisussa. Lisätyönä toteutettiin projekti, jossa Kurkisuon kaatopaikalle rakennettu biokaasulaitos liitettiin puhdistamon valvomoon etäyhteyden avulla. Tämän myötä myös biokaasulaitoksen valvonta saadaan hoidettua puhdistamon valvomosta käsin, ja kaikki hälytykset ja trendit tuotua valvomonäkymien ruudulle. Myös raportointidata saadaan talteen Insta Wahti™ -raportointijärjestelmään.
– Katselimme Instan kanssa, että tarvitaan antennia, vastaanotinta ja VPN-tunnelia, ja vaikka kyseessä oli aika tekninen ratkaisu, se onnistui lopulta kuin sormia napsauttamalla, Kokko kuvailee.
– Keskusteluyhteys Instaan on kaikkiaan ollut todella hyvä – Installa on inhimillinen tapa tehdä tätä hommaa. Yhteyttä voi ottaa matalalla kynnykselläkin, nimetty yhteyshenkilö vastaa eikä yhteydenotto huku organisaation uumeniin.